Estratègia o simplement odi?

No us ho heu preguntat mai? Què hi ha darrere les paraules del president Torra, de la portaveu Budó o del regidor Maragall en relació al pacte entre PSC i BeC a la ciutat de Barcelona? I darrere el bloqueig sistemàtic de Rivera i Casado a Pedro Sánchez? De debò que hi ha una estratègia política pensada, contrastada i meditada? O més aviat odi genuï dreta 100%?

No m’agrada tenir aquests pensaments, de debò que no, perquè són pessimistes i no ens obren cap via de solució, però reconec que cada cop més em retornen una vegada i una altra. De debò hi ha estratègia darrere les declaracions de Meritxell Budó instant a una “resposta de país” si hi havia pacte progressista a l’Ajuntament de Barcelona? Una resposta que, per cert, ja es va veure, i viure, a la plaça Sant Jaume disasbte a la tarda durant el Ple de constitució, amb insults masclistes inclosos; una resposta que jo titllaria més que d’estratègica, de vergonyosa. O a les paraules de Torra desautoritzant els pactes amb el PSC i fins i tot maniobrant a Santa Coloma de Farners per exemple per tal que no es produeixin? De debò creieu que hi ha cap estratègia en el fet que el president de la Generalitat desautoritzi uns pactes només perquè no són de la seva conveniència? I el mateix en el cas del regidor Maragall, en relació al pacte a Barcelona, però també als incidents que es van produir a la plaça Sant  Jaume, que no només no va condemnar, sinó que va aplaudir i va arribar a afirmar que si Colau hagués pactat amb ell no s’haurien produït. I es queda tan ample!

I què me’n dieu de Casado i Rivera, exigint a Pedro Sánchez que no pacti amb independentistes però negant-se ja no a donar-hi suport sinó ni tan sols a abstenir-se per tal que aquesta màxima que tant proclamen fins a la sacietat es faci realitat: que Sánchez pugui ser proclamat president del Govern sense suports de partits independentistes. I no oblidem que el PSOE no només ha estat la llista més votada a les Generals sinó que ha doblat els segons. Em pregunto si tenen amnèsia els senyors Casado i Rivera? S’han oblidat de quan demanaven que governés la llista més votada? Casado va arribar a manifestar el 2016 “Imaginaos que el PSOE le sacara 52 escaños y dos millones y medio de votos al PP, ¿alguien podría entender que nosotros bloqueáramos la investidura del líder socialista? Tendríamos manifestaciones en la puerta de nuestra sede”. I què hi ha de la responsabilitat? Recordeu quan a la mateixa època Rivera demanava al PSOE que s’abstingués a la investidura de Rajoy per “responsabilitat d’Estat”? Davant d’això em torno a preguntar, de debò que l’odi els pot més que la responsabilitat en un moment encara més complex que el de la sessió d’investidura de Rajoy?

En fi, permeteu-me que sigui escèptica sobre la idea que hi hagi una estratègia de bloqueig i desacreditació. Crec, sincerament, que és odi pur i dur, un odi que, un cop més, uneix les dretes d’una banda i altra de l’Ebre. Odi 100% dreta.

Iolanda Pàmies Rimbau
Periodista i escriptora
@iolandapamies

Cada Àtom és una petita reflexió política de Club Còrtum

Si tens interès en rebre els Àtoms regularment, pots donar-te d’alta enviant-nos un correu a noticies@clubcortum.org

Deixa un comentari