Homenatge a Orwell

George Orwell va publicar l’any 1969 Homenatge a Catalunya. Des de fa anys, el col·lectiu AMIGCE, els primers dies de juny, organitza unes rutes literàries amb guies voluntaris pels diferents escenaris del llibre: les Rambles, l’hotel Continental, el Cafè Moka, la terrassa de la Reial Acadèmia de les Arts i les Ciències, més dues taules rodones al CCCB. L’objectiu és donar a conèixer l’autor a les noves generacions.

A la biblioteca popular del meu poble, els socis podíem fer propostes per comprar  nous llibres. Vaig demanar Homenatge a Catalunya i en un temps prudencial em van comunicar que l’havien rebut. Recordo l’impacte que em va produir llegir-lo a mi i a la majoria de les files trotskistes del poble. Anys més tard, me’l vaig comprar pel plaer de rellegir-lo quan volgués.

Orwell va arribar a Barcelona per escriure les cròniques de la guerra civil i es va unir al POUM (partit antiestalinista com Orwell) i va marxar al front d’Aragó per escriure des de l’experiència, des de la proximitat,  des de l’humanisme… Descriu les vicissituds dels soldats mal armats, amb fusells defectuosos, amb poc menjar… Després de rebré un tret al coll, torna a Barcelona i viu els Fets de maig i descriu les lluites entre les diferents forces polítiques com les persecucions contra anarquistes i militants del POUM. Denuncies que van aparèixer a les seves memòries i que no va deixar de denunciar durant tota la vida.

L’obra d’Orwell no envelleix, ans al contrari: Rebel·lió dels animals, 1984, són una bona mostra. Tots els llibres tenen una vigència que conviden a llegir o a rellegir-los a interpretar o reinterpretar. Una bona reflexió per aquests temps…


Maite Moreno
Escriptora

@maite_mmorenoc 

Cada Àtom és una petita reflexió política de Club Còrtum

Deixa un comentari