Joventut desmotivada

Més d’un cop he parlat amb els companys de la universitat sobre incertesa amb la qual contemplem el futur i la poca esperança de trobar feina d’allò que estem estudiant. Quan ens hem posat a parlar de plans de vida ens fa l’efecte que són molt llunyans perquè no disposarem aviat dels mitjans econòmics ni de l’estabilitat laboral per poder materialitzar-los.

Si això ho diguessin pocs joves, no seria tan preocupant però tinc la sensació que és una idea bastant estesa la qual cosa només puc definir com a terrible. Si nosaltres que hem de mantenir al país funcionant el dia de demà tenim aquesta visió pessimista i no sempre confiem en poder trobar un lloc en el mercat laboral, com podrem imaginar i molt menys col·laborar amb un pla de futur per aquest país?

Les xifres d’atur juvenil tampoc són molt reconfortants, segons l’EPA, la desocupació ascendia a un 33,7% el mes de març d’aquest mateix any, és a dir, un de cada tres joves menors de 25 no té un lloc de treball en aquests moments. Fitxem-nos en una altra dada rellevant, mentre hi ha un 31,3% de nois a l’atur, la quota femenina està cinc punts per sobre que la masculina, augmenta fins a un 36,5%.

En els últims anys hem set testimonis de l’augment de feines “modernes” derivades de la reinvenció del sector dels serveis com a conseqüència del canvi tecnològic que estem vivint. Veiem als centres urbans a centenars de joves pedalejant amunt i avall per un parell d’euros el viatge i ens fa l’efecte que és la societat de la comoditat i la immediatesa però realment es tracta d’una prova irrefutable de l’augment del precariat.

A més a més, hem de tenir en compte que els preus de l’habitatge són alts i dificulten l’emancipació dels joves, que els estudis s’han encarit, especialment els de postgrau, i a més no són sinònim d’una posició dins del mercat de treball. Ara que estem en campanya electoral, és imprescindible que els partits apostin per mesures que afavoreixin el desenvolupament i trajectòria vital dels membres més joves d’aquesta societat, és l’única manera d’aconseguir que se sentin part d’aquest projecte de país que tenim en comú.

Beatrice Doudu
Periodista
@BeatriceDuodu 

Cada Àtom és una petita reflexió política de Club Còrtum

Si tens interès en rebre els Àtoms regularment, pots donar-te d’alta enviant-nos un correu a noticies@clubcortum.org 

Deixa un comentari