La irrellevància del 3 %

Surten per la televisió mostrant la seva satisfacció pels resultats i parlen d’una victòria de l’independentisme, intentant amagar el seu fracàs darrera el triomf d’ERC. La realitat és que les batzegades de l’antiga convergència, aquell partit que va contribuir a redactar la Constitució i que era imprescindible per fer i desfer majories governamentals a Espanya, l’han portada a ser irrellevant a les Corts. No és només que es pugui sumar majoria sense tenir-la en compte, és que perd un nou diputat i queda lluny, molt lluny, de tenir grup parlamentari hereu d’aquella orgullosa Minoria Catalana que era escoltada i respectada arreu.

L’abraçada d’un secessionisme -que mai va estar en l’ADN convergent- iniciat per Mas per tapar la seva incapacitat per conduir la crisi, el desgast de les retallades i –sobretot- la insuportable ferum de la corrupció, va legitimar l’independentisme a Catalunya i amb això va acabar per enfortir ERC i obrir una carrera cap al no res que avui sembla que han guanyat els republicans, és a dir, els independentistes de soca-rel, els de tota la vida.

Han de venir noves conteses. D’aquí un mes tornarem a les urnes per decidir els ajuntaments i el Parlament Europeu, però avui, a la llunyana Waterloo, el rictus del fugitiu Puigdemont ha quedat congelat. Les seves maniobres per tenir veu a Madrid han quedat reduïdes al res més absolut. Avui són el quart partit de Catalunya, un desastre sense pal·liatius per qui va tenir tot el poder a les seves mans. Pels hereus de la poderos Minoria Catalana.

A l’ex-convergència li ha passat el mateix de a Pablo Casado, qui ha volgut ser tan de dretes, tan espanyol i tan anticatalà, que ha acabat per legitimar el discurs del rot carajillero de l’extrema dreta de Vox.

Al final, els dos grans perdedors d’aquestes eleccions són els partits que han cregut que el país era casa seva i podien fer el que volguessin amb ell. Els partits que van fer de la corrupció una forma de vida, de la mà d’una impunitat no tant fictícia, vist el tercer grau de l’Oriol Pujol.

Tots dos, PP i CDC s’han enfonsat i no sabem quin és el seu futur, però si que coneixem quin és el seu llegat: inestabilitat política extrema, pèrdua de pes econòmic i societat fracturada a Catalunya i l’arribada de l’extrema dreta a Espanya. No és un servei gaire d’agrair.

Jaume Moreno
Periodista
@emetent

Cada Àtom és una petita reflexió política de Club Còrtum

Si tens interès en rebre els Àtoms regularment, pots donar-te d’alta enviant-nos un correu a noticies@clubcortum.org 

Deixa un comentari