Taller

La Central Regional per a la Formació Política de Berlín, un organisme públic que depèn del Govern regional d’aquella ciutat, ofereix uns tallers gratuïts, per ensenyar a rebatre els arguments populistes, cada cop més abundants, i aprendre a rebatre el germà, amic/amiga, company… que, utilitzant arguments fàcils i llocs comuns, ens deixen sovint sense resposta, sigui per mandra sigui perquè ens quedem tan descol·locades que no sabem què dir.

Els seminaris, que també es fan en altres estats federats alemanys des de 2016, ofereixen educació cívica i tenen “el deure de donar suport i promoure la formació política sobre una base pluralista”.

Em sembla una feliç iniciativa, a la que m’apuntaria si pogués anar a Berlín i parlés alemany. Confesso que sovint em trobo sense arguments davant de segons quins raonaments que, per insistents, acaben formant part d’aquests llocs comuns als que molta gent recorre en tertúlies, dinars d’amics i, inclús, WhatsApp’s.

I em pregunto: estaré utilitzant arguments populistes? Estic convençuda que no, però de la mateixa manera que ho estic jo, els meus amics i amigues, coneguts i conegudes que considero que els empren poden pensar que jo també he caigut en el parany i em quedo amb allò més fàcil: ser populista per no rebatre. No vull convèncer a ningú de res, no tinc ni tindré mai la veritat absoluta. M’agrada discutir, en tota discussió aprenc alguna cosa; m’agrada xerrar de política, m’agrada participar, però cada cop menys perquè el debat, la discussió, la xerrera s’ha convertit, ens segons quins ambients, en un malson.

La nostra és una societat mancada de formació política, no ja de cultura, que també n’està, sinó de cultura política. És cert que venim d’on venim, però també ho és que una societat inculta políticament és una societat molt més fàcil de manipular i d’enganyar. Hem tingut temps per preparar-nos per ser capaços de rebatre amb arguments sòlids, no necessàriament compartits però sí amb fonaments raonables, el populisme que avui ens envaeix. Populisme n’hi ha hagut sempre, però ara el veiem amplificat per l’efecte de les xarxes socials, les mentides consentides i la manca d’interès pels arguments més feixucs i elaborats. Fem un taller?

Mercè Beltran

Periodistan

Cada Àtom és una petita reflexió política de Club Còrtum

Si tens interès en rebre els Àtoms regularment al teu correu electrònic, pots donar-te d’alta enviant-nos un correu a noticies@clubcortum.org

Deixa un comentari