Envelliment

“Gràcies senyora per deixar-me seure. Es que tinc el genoll malament. M’haig d’operar però em fa por. L’altre dia vaig anar al teatre i ho vaig passar fatal. Tres hores i mitja de funció sense poder estirar la cama. I es que en alguns teatres són tant estrets els espais entre seients… Ens fem grans!”. La senyora, de no més de 75 anys, m’explicava això a l’autobús i la conversa va derivar en el fet de fer-se gran. Quelcom que és normal però que, sovint, ens agafa desprevingudes.

El seus comentaris em va retrotraure a dues entrevistes recents a sengles persones conegudes, allò que avui en diuen “mediàtiques”, que estan a punt de entrar als 70 anys. Totes dues  deien el mateix: “Envellir no és fàcil”. Cada una a la seva manera, un és director de cinema i l’altra escriptora. Explicaven diferents motius que, units, conformen un conjunt de sensacions més que d’evidències concretes, a part dels signes propis del pas del temps.

A les dolències físiques típiques, si és que no n’hem tingut d’altres abans, es sumen les psicològiques, que no son fàcils de reconèixer i per les que sembla que tampoc estem massa preparats.

Algunes són realment bestieses, com la por a fer el ridícul per la roba que portes o el tall de cabell pel que t’has decidit. O el neguit per la poca perícia en la utilització de les noves tecnologies. Tot i esforçar-te en ser una usuària habitual del WhatsApp, Instagram o poques més, la veritat, acabes trucant al teu fill perquè no acabes d’entendre el cony de nou comandament de la tele o t’has oblidat la contrasenya de no sé quin Idd… Bestieses que et compliquen el dia a dia, per no parlar de la poca paciència, o de la por a no poder gaudir d’una jubilació decent, o que et facin fora de casa perquè et pugen el lloguer d’una manera escandalosa, o que la mútua cada cop és mes cara. Els diners, ai els diners!, sempre apareixen en totes les converses a partir de determinada edat.

Menys mal del sentit de l’humor, la capacitat de riure de nosaltres mateixes, les bones amistats, les ganes de seguir endavant lluitant per tantes i tantes coses… Però, sembla que això de l’envelliment no és fàcil.

Mercè Beltran

Periodistan

Cada Àtom és una petita reflexió política de Club Còrtum

Si tens interès en rebre els Àtoms regularment al teu correu electrònic, pots donar-te d’alta enviant-nos un correu a noticies@clubcortum.org

Deixa un comentari