Ve una nova crisi?

Vagi pel davant que en sóc una autèntica ignorant del que són termes macroeconòmics i fins i tot microeconòmics. Haver estat el proppassat dimarts a una conferencia del doctor Gonzalo Bernardos tampoc m´ha fet menys ignorant del que era, o, per dir-ho en positiu, més sàvia del que era.

Sí m´ha sobtat la contundència amb que el reconegut economista ha començat la seva conferencia: ve una nova crisi? Ni de lluny! –ha dit amb contundència-, per afegir al cap d’una estona que no ens creguéssim a un senyor que abans era advocat i ara polític, que va predicant arreu que la crisi s’aproxima.

El que des del punt de vista de Bernardos ha succeït es que el model econòmic ha canviat. La austeritat va fer que la crisis s’allargués. Clar exemple d’això és que als EE.UU, que no la va aplicar, va durar un any i a casa nostra pràcticament deu anys. El model de l’austeritat ha mort, per sort.

Alemanya, l’abanderada de la mateixa, basada en que ells venien fora d’Europa, a mercats asiàtics, llatinoamericans i als EEUU, es veu afectada per la seva política. Aplica l’austeritat a casa seva perquè pràcticament no l’afecta. Espanya, amb un mercat interior molt més fort, la pateix perquè és la seva ciutadania el principal objectiu.

Quan Trump comença a posar en pràctica el proteccionisme, Alemanya pateix el descens de la seva economia. Tant és així que el creixement d’Espanya s’espera d’un 2’5 per aquest any i el d’Alemanya d’un 1 %.

Tot això, junt a la mesura del Banc Central europeu d’engegar una política de concessió de crèdits, unit a la forta demanda interna del nostre mercat, farà que nosaltres sortim beneficiats.

Així que si fem cas del doctor Bernardos hem d’estar tranquils, tot i que com sentim cada dia a algú se´ns aproxima una crisi tan o igual de gruixuda que la que acabem de deixar. Segons ell, ni de lluny!

Àfrica Lorente Castillo
Escriptora

Cada Àtom és una petita reflexió política de Club Còrtum

Si tens interès en rebre els Àtoms regularment, pots donar-te d’alta enviant-nos un correu a noticies@clubcortum.org 

Deixa un comentari