No em facis responsable del que és de la teva responsabilitat

Que el canvi climàtic ja està aquí és un fet. Ningú ho discuteix, bé gairebé ningú, ja que tenim un  president a l’altra banda de l’atlàntic, un influencer anomenat Trump, que ho nega. Emissions de diòxid de carboni de les grans fàbriques, pol·lució urbana, enverinament de rius, abocament incontrolats, tales d’arbres massives, canvis radicals de paisatges… i tot un reguitzell inacabable d’accions,  inconscients  o no, en són les culpables directes. 

Qui més qui menys, en la mesura de les seves possibilitats i del seu grau de conscienciació, intenta fer algun gest que minimitzi el nostre breu pas pel planeta. Alguns han abandonat l’ús del cotxe, utilitzem més els transports públics, les bicis o els patinets. Altres reciclen paper, plàstic i piles. Els més conscienciats porten l’oli vell, els aparells electrònics espatllats o la roba descartada al punt verd.

Des de les administracions ens estan passat la responsabilitats als ciutadans, als usuaris. Si bé som corresponsables d’utilitzar segons quins serveis o segons quins productes ens queda algun altre remei? Ara sembla que els responsables de tot som els ciutadans, els usuaris, i que les administracions no tenen cap responsabilitat.

Un exemple: diuen, i és cert, que les tovalloletes humides no son biodegradables i que embussen les canonades i depuradores. Per què les administracions no les prohibeixen, o obliguen als fabricants a fer-les biodegradables, i així ens estalviarem un problema? Un altre exemple: la proliferació de plàstics que estan envaint els nostres mars, quina culpa en tenim els consumidors si gairebé tot està embolicat amb plàstic? No es podria posar fre des dels governs a aquesta desmesura prohibint la seva utilització?

Ja n’hi ha prou, no ens enganyem! La responsabilitat principal no és dels consumidors és del governs!

 

Enric Llorens
@enricllorens

 

 

 

Cada Àtom és una petita reflexió política de Club Còrtum.

Si tens interès en rebre els Àtoms regularment al teu correu electrònic, pots donar-te d’alta enviant-nos un correu a noticies@clubcortum.org 

Deixa un comentari