Hem de treballar 10 anys més?

Semblaria una obvietat, però malauradament no ho és. Encara avui, arreu del món, també a casa nostra, les dones cobrem menys que els homes per fer la mateixa feina. De fet, nosaltres hem de treballar deu anys més que ells per aconseguir la seva mitjana salarial d’una vida laboral de 35 anys. 10 anys!

Segons dades de 2016 de l’INE, les treballadores cobrem 5.793€ menys l’any de mitjana que els treballadors, segons informes dels sindicats, que també constaten que el principal problema de la bretxa salarial és que nosaltres acostumem a treballar en categories inferiors, i que tres de cada quatre dones treballen a jornada parcial. La bretxa salarial mitjana a Espanya està en el 22,35%; a Catalunya al 23,44%.

Països com Islàndia, Alemanya o el Regne Unit ja han legislat sobre aquest tema. A Espanya, la Llei d’Igualtat Laboral entre homes i dones que va registrar el PSOE fa un any esta paralitzada pel PP i C’s, una llei en la qual es contemplen tots els elements discriminatoris per a la dona en l’àmbit laboral. Mentre no tira endavant, divendres passat el Govern va aprovar, en Consell de Ministres, el Real Decreto-ley de medidas urgentes para la garantía de la igualdad de trato y oportunidades en el empleo y ocupación.

En aquest Real Decret-llei s’estableix, entre altres mesures,  que les empreses a partir de 50 treballadors hagin de tenir un Pla d’Igualtat, així com dur un registre de les seves taules salarials, a les quals podran accedir tots els treballadors i treballadores a través de la seva representació sindical o delegat de personal, perquè segons explicava la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, “muchas mujeres no conocen siquiera cuál es la discriminación salarial en la que pueden estar”.

És un primer pas, insuficient, però segurament l’únic que era possible de fer en aquest moment amb les majories parlamentàries que tenim. Esperem que de cara al 8 de març del 2020 haguem pogut avançar més, molt més, perquè ens calen passes de gegant per eliminar aquests 10 anys que hem de treballar de més!

Iolanda Pàmies Rimbau
Periodista i escriptora
@iolandapamies

Cada Àtom és una petita reflexió política de Club Còrtum

Si tens interès en rebre els Àtoms regularment, pots donar-te d’alta enviant-nos un correu a noticies@clubcortum.org 

Deixa un comentari