Sense metges

No hi ha precedents. Els metges i metgesses del servei públic d’atenció primària fan cinc dies de vaga. Demanen més sou? No, tot i que sí recuperar el poder adquisitiu perdut, que calculen en un 30% a causa de les retallades iniciades per CiU l’any 2010. Però sobretot demanen poder atendre millor els seus pacients. Sembla de sentit comú, oi? Doncs a jutjar per com van les coses, sembla que no ho és. Denuncien que calen uns 920 facultatius més, i que el nombre de pacients que han de visitar cada dia fa que no els puguin dedicar l’atenció que necessiten. Llegia una entrevista a una metgessa afirmant que cada dia se’n va a casa pensant “espero no haver-me equivocat”. “Espero no haver-me equivocat”! Estem parlant de la salut de les persones! I els i les professionals no poden treballar amb garanties. Una setmana de vaga als centres d’atenció primària és una qüestió molt seriosa. La salut és un bé molt preuat i un bon sistema públic de salut és un dels principals pilars de l’estat del benestar.

Els metges i metgesses de primària fan vaga per una situació insostenible després de les reiterades retallades que han patit els darrers vuit anys. No hi ha diners per a la sanitat, a la Generalitat de Catalunya? No? Però per obrir “ambaixades” arreu sí que n’hi ha, per exemple? Perquè aquesta mateixa setmana el nou conseller d’Acció Exterior ha anunciat l’obertura d’una nova tongada d’ambaixades. És més important “internacionalitzar el procés” que atendre les necessitats del sector mèdic i la salut de la ciutadania? És per falta de recursos que no s’hi destina més pressupost? Perquè segons hem pogut saber aquests dies els sous de metges i metgesses catalanes són baixos comparats amb altres zones d’Espanya i per això els professionals d’aquí se’n van a altres zones de l’Estat i ningú no vol venir. També hem sabut que des del 2015 la sanitat catalana és una de les quatre pitjor valorades de l’Estat.

Un dels elements més potents dels quals disposes quan estàs al Govern és decidir on inverteixes els pressupostos –siguin migrats o folgats. I no oblidem que el partit de Govern a la Generalitat, es digui com es digui, és un partit de dretes. La pregunta és, quin paper hi juga aquí ERC? Encara manté la E? O ja només és RC?

Fa massa anys que alguns partits s’entesten en centrar el debat polític en les banderes, els nacionalismes i els sentiments patriòtics. Fa anys que els partits independentistes han desertat dels problemes reals de la gent. Tant, que en nom de les banderes fins i tot tenen la gosadia de permetre’s no votar els pressupostos de l’Estat que aportarien 2.200 milions d’euros més a les arques catalanes.

Ara tenim vaga de metges. Quina serà la següent?

Sembla que el magnífic oasi català fa aigües.

Iolanda Pàmies Rimbau
Periodista i escriptora
@iolandapamies

Cada Àtom és una petita reflexió política de Club Còrtum

Si tens interès en rebre els Àtoms regularment, pots donar-te d’alta enviant-nos un correu a noticies@clubcortum.org 

Deixa un comentari