Escombraries

Quantes vegades no hem vist aquella imatge d’una persona sense recursos buscant unes engrunes de menjar dins un contenidor d’escombraries. És una imatge que ens interpel·la, que no ens deixa indiferents, i que molts cops fins i tot ens provoca un gest de llàstima, per després pensar allò tan  “caritatiu” de “pobre gent”. Doncs amb el periodisme passa el mateix, però sense la llàstima ni la compassió.

Darrerament hi ha alguns periodistes que s’estan “especialitzant” en remoure entre la porqueria a veure si hi troben res, i no per necessitat, sinó per vici, o per un concepte mal entès del periodisme. Sí, perquè recordo que quan vaig estudiar ciències de la informació em van ensenyar que la finalitat principal dels professionals és explicar les notícies amb la major objectivitat possible; i sí, fer de contrapoder al poder, però des del respecte mutu, la objectivitat informativa i sobretot el contrast de la informació abans de publicar-la. El respecte mutu. Tots aquests periodistes i mitjans que s’han tornat sensacionalistes de cop (curiosament des que una moció de censura va propiciar un canvi de Govern per a donar les regnes del país a un partit d’esquerres i compromès amb la igualtat i la justícia social), doncs tots aquests conversos que no respecten res ni ningú perquè remenen en escombraries i llencen la porqueria que troben –sigui o no certa-  tan alt com poden, a veure si es fa realitat la dita aquella de què la merda com més es remena més pudor fa; doncs aquests,  després tenen la barra de demanar que se’ls respecti i, sobretot, que els respectin aquells i aquelles a qui intenten dilapidar amb informacions de procedència dubtosa, que no estan contrastades ni per casualitat i que no aporten res a la construcció de la societat; ans al contrari, l’únic que aconseguiran –i sembla ben bé que ho vulguin- és donar la raó a aquells que s’han dedicat a demostrar per activa i per passiva que en política el que compta és desacreditar l’altre de manera barroera enlloc de contrastar el model de govern.

Ben bé sembla que aquest periodisme-escombraria, esperonat per la dreta necessitada de tornar al poder, només pretengui enfangar els objectius clars, els valors sincers i el desenvolupament social. Si és aquest periodisme-escombraria el que s’acaba instal·lant, jo baixo de la professió.

Iolanda Pàmies Rimbau
Periodista i escriptora
@iolandapamies

Cada Àtom és una petita reflexió política de Club Còrtum

Si tens interès en rebre els Àtoms regularment, pots donar-te d’alta enviant-nos un correu a noticies@clubcortum.org 

 

Deixa un comentari