Un sol poble?

Tornem de vacances. La vida política copa de nou els mitjans, si és que mai ha deixat de fer-ho. Dues entrevistes. Una al ministre Ábalos al FAQs de TV3. L’altra al president Torra a El Objetivo de La Sexta.

Al ministre de Foment i secretari general del PSOE, Juse Luis Ábalos, li pregunten si creu que la proposta del president Pedro Sánchez d’un nou Estatut i una votació per més autogovern de Catalunya pot satisfer els independentistes. Ábalos respon que obviament no satisfarà plenament ningú, però que des del Govern espanyol es busquen solucions i que per tant cal trobar un punt de convergència, perquè sinó què es fa, diu Ábalos, imposar una via unilateralment? Quina és la solució per a la convivència sinó arribar a un punt de convergència on trobar-se, i que cadascú defensi el seu posicionament, però des d’aquest punt de convergència i convivència? Té alguna altra proposta de solució on es puguin trobar totes les parts el Govern de Torra? El posicionament del PSOE no és el de l’autodeterminació, recorda Ábalos, i per tant no és aquest el plantejament que defensa, però busca punts d’acords que permetin sortir d’aquest carreró que fins fa ben poc no tenia sortida.

Al president del Govern català, Quim Torra, Ana Pastor li pregunta diverses vegades sobre aquest full de ruta del president Sánchez, i Torra respon un cop i un altre que esperen que Sánchez no sigui com Rajoy (ho diu mentre reconeix que no són el mateix i que Sánchez ha obert vies de diàleg que estan funcionant) i espera, diu, que Sánchez “recapaciti” i “deixi fer” el referèndum d’autodeterminació de forma acordada, legal i amb reconeixement internacional. Perquè el seu full de ruta, el de Torra, és anar de la restitució de les institucions (intervingudes per l’article 155) a la Constitució catalana i a fer efectiva la independència que es va proclamar “políticament” (entengui’s metafòricament) el passat 27 d’octubre. I d’aquí no es mouran, afirma. Un referèndum que, diu, és el tema central en la política i que reclama “el poble català”. Fins ara en cap votació hi ha hagut més d’un 47% a favor de la independència, però Torra insisteix durant tota l’entrevista en parlar d’un sol poble per a l’autodeterminació, en la necessitat de votar aquest referèndum d’independència com a única solució i sortida a tot plegat perquè és el que reclama “el poble” i per tant elpunt d’on no es mourà.

Un, Ábalos, parla de pluralisme de la ciutadania catalana, de treballar en pro de la convivència i trobar punts de trobada i acord. L’altre, Torra, insisteix en la cançó de l’enfadós i en assegurar que Catalunya és un poble unit que reclama la independència i que aquesta és l’única via a seguir.

Un sol poble? Sobren els comentaris conclusius oi?

Iolanda Pàmies Rimbau
Periodista i escriptora
@iolandapamies

Cada Àtom és una petita reflexió política de Club Còrtum

Si tens interès en rebre els Àtoms regularment, pots donar-te d’alta enviant-nos un correu a noticies@clubcortum.org 

Deixa un comentari