Caminante, no hay camino, se hace camino al andar

Golpe a golpe, verso a verso

Murió el poeta lejos del hogar

Le cubre el polvo de un país vecino

Al alejarse, le vieron llorar

“Caminante, no hay camino, se hace camino al andar”

Antonio Machado

Fa unes setmanes escrivia sobre la necessitat que tornés el diàleg en la política, el diàleg real, el que es caracteritza per l’intercanvi sincer i franc d’idees que es contrasten i fins i tot contraposen, que no s’imposen. Reclamava diàleg sincer en una època que semblava més instal·lada en l’escenificació que en la voluntat d’obrir el camí de l’entesa –i l’enteniment.

Entre aquell Àtom i aquest hi ha hagut una moció de censura que ha canviat el Govern d’Espanya, i heus aquí que la política ha retornat a l’escenari públic, que el diàleg s’ha reprès quan fa només un mes del nou Govern.

Quan Rajoy i Torra demanaven diàleg tot vetant-se temes, escenificaven. Ens ho ha demostrat el nou president espanyol, Pedro Sánchez, que lluny de gestos buits de sentit, ha passat a l’acció. Aquest dilluns s’han reunit durant més de dues hores amb el president de la Generalitat, Quim Torra. No s’ha vetat cap tema, s’ha parlat fins i tot d’allò que separa els posicionaments dels dos presidents. S’ha parlat, i s’ha acordat. S’han buscat acords que permetin començar a caminar. I s’ha començat a caminar reprenent la comissió bilateral Estat-Generalitat. Es reprenen també les comissions de treball, previstes a l’Estatut. I el Govern espanyol aixecarà els vetos que el Govern de Rajoy havia imposat a algunes lleis socials catalanes, com les de pobresa energètica, canvi climàtic i universalitat de la sanitat pública. No són només paraules, són fets. I aquest dijous la vicepresidenta del Govern espanyol Carmen Calvo es reuneix ja amb el vicepresident català Pere Aragonès. Són fets que es produeixen perquè hi ha diàleg, perquè no hi ha vetos, perquè hi ha política, perquè no hi ha escenificacions buides de sentit i plenes d’electoralisme.

Per què no parlaven, Torra i Rajoy? Per què no feien la seva feina, que és fer política? Ai, les ideologies i els vetos! Ai, les voluntats, o les faltes de voluntats! Ai, els rèdits electorals i electoralistes que no tenen en compte el prejudici per a la ciutadania!

Comencem a caminar amb sabates noves, esperem que ens portin ben lluny i no se’ns desintegrin pel camí!

Caminante son tus huellas el camino y nada más

Caminante, no hay camino se hace camino al andar

Al andar se hace camino

Y al volver la vista atrás

Se ve la senda que nunca

Se ha de volver a pisar

Antonio Machado

Iolanda Pàmies Rimbau
Periodista i escriptora
@iolandapamies

Cada Àtom és una petita reflexió política de Club Còrtum

Si tens interès en rebre els Àtoms regularment, pots donar-te d’alta enviant-nos un correu a noticies@clubcortum.org 

Deixa un comentari