Independència (informativa)

Pensar que els mitjans de comunicacio són independents és quasi una quimera. En tot cas, el que s’ha de plantejar és quin tipus de dependència te cada mitjà. Diaris, televisions, plataformes digitals, ràdios… uns i altres depenen d’un capital públic o privat, o de tots dos a la vegada, per sobreviure. Fer periodisme, del bo, és car. Costa diners i més quan la publicitat deixa de ser una entrada de capital important que permet mantenir el balanç sanejat.

La qüestió no és si els mitjans són o no independents; la pregunta que cal fer-se és si el fet que una empresa o una administración pública subvencioni un mitja dona dret a interferències en la forma de fer el periodisme. I no, no el dona. Però sembla que aquest principi s’ha oblidat fa temps.

Tot aquest preàmbul serveix per parlar del serial que hem viscut en l’última setmana per la elecció del nou director de TVE. Les coses no s’han fet bé i hem assistit a una mena de repartiment de quotes de poder a costa de la televisió pública que es podía i s’hauria d’haver evitat de totes totes. Lamentable.

Era una oportunitat d’or per pensar en quin tipus de televisió pública es necessita per recuperar la confiança de la ciutadania, la confiança en la informació, no en un partit polític, sigui el que sigui. La confiança en un mitja que ha demostrat ser de qualitat i que té capacitat per fer una programació d’alçada.

A la televisió i a la ràdio pública treballen grans professionals, periodistes de veritat que estan cansants de la manipulació i de la utilització política per part d’uns i d’altres. Tant costa madurar? Tant difícil és deixar de banda els interessos particulars i pensar en els generals? Sembla que sí i que no s’apren dels errors.

Els professionals de la televisió pública ja fa temps que manifesten el seu malestar per la intromissió del PP en la seva feina. Ara, quan semblava que bufava un altre aire s’ha vist que tot és susceptible d’empitjorar. Seria desitjable que aquest inici quedés en l’oblit  i que la nova dirección de TVE comenci a caminar sense tuteles i amb independència.

Mercè Beltràn
Periodista

Cada Àtom és una petita reflexió política de Club Còrtum

Si tens interès en rebre els Àtoms regularment al teu correu electrònic, pots donar-te d’alta enviant-nos un correu a noticies@clubcortum.org 

Deixa un comentari