Escacs

A l’últim curs de carrera un magnífic profesor de relacions internacionals ens va explicar que la política internacional era com una partida d’escacs. Abans de moure qualsevol peça, –deia ell- un cop la partida estava iniciada, calia mirar el tauler en el seu conjunt per saber quina era la jugada que més convenia i per tenir la capacitat de preveure quina seria la propera jugada de l’adversari.

Eren temps dels inicis del desgel de la guerra freda; de la bipolaritat  i dels principis de la entrada en el joc d’altres figures, algunes encara com a peons i d’altres que ja apuntaven a tenir un paper més rellevant en cada moviment.

Avui, quan encara estem intentant pair el que ha passat a la cimera del G7, amb la foto d’un Trump  assegut rodejat dels liders d’alguns dels països més poderosos del món; quan veiem l’encaixada de mans entre el desagradable president d’Estats Units i el dictador nordcoreà, o intentant esbrinar què ens vol dir un Putin xutant una pilota en mig d’una gran sala a pocs dies de l’inici del Mundial, el tauler d’escacs se’ns queda petit per tanta peça per moure i diría que les partides  es presenten cada cop més complexes i dificils d’entendre en la seva globalitat.

No deixa de ser significatiu que en Trump fixi la mirada sobre Àsia, coquetegi amb Rússia i tanqui portes mentre Europa continua mirant-se el melic, sense tenir clar què vol ser quan sigui gran i els seus liders segueixin  més amoïnats per la seva situació particular que no pas per aquesta Europa que s’està esmicolant.

Per no parlar dels dictadors que es van consolidant a Sudamèrica o dels dirigents turcs; els sirians; l’israelià; de la situación a l’Àfrica, on cada país té les seves cosetes per arreglar, algunes ja endèmiques

Reines, reis, torres, alfils, cavalls, peons… Com m’agradaria saber jugar a escacs o retrobar-me amb aquell professor per tal que m’expliqués la partida!

Mercè Beltràn
Periodista

Cada Àtom és una petita reflexió política de Club Còrtum

Si tens interès en rebre els Àtoms regularment al teu correu electrònic, pots donar-te d’alta enviant-nos un correu a noticies@clubcortum.org 

Deixa un comentari