Pseudohistòria i mites del nacionalisme (I)

“Les nacions no són una cosa que sorgeixi dels arbres, són un intangible, un invent humà i, com a tal, no pot ser anterior al seu inventor. Això vol dir que és impossible que les nacions siguin anterior als nacionalismes, perquè  són un invent dels nacionalistes”. Aquesta és el punt de partida del Roger Molinas, conegut a Twitter com a Arqueòleg Glamurós, qui va participar al darrer sopar del Club Còrtum.

El concepte nació apareix entre el 1780 i el 1789 com a conseqüència a la independència dels Estats Units i a la Revolució Francesa. És a partir d’aquell moment que es comença a parlar de sobirania nacional, fins aleshores els estats eren el resultat de les conquestes feudals, d’uns senyors que conquerien un determinat territori i passaven a tenir-ne la propietat. És a partir d’aquella dècada que es parla de nacions i de sobirania nacional, que significa que la gent, a partir de la seva voluntat, es pot constituir en un estat. Més tard, a partir del segle XIX, en plena efervescència romàntica, sorgeixen els nacionalismes, que per donar entitat al l’Estat utilitzen la història, des d’una perspectiva sui generis, per reivindicar l’existència d’unes nacions que s’acaben d’inventar.

Des del punt de vista nacionalista, la història parteix de dos conceptes. El primer és el de volkgeist, que pressuposa que totes les nacions tenen un ànima que està més enllà de la voluntat de les persones, que és immutable i que no evoluciona, que sempre ha sigut igual. Tots els components del poble tenen la mateixa ànima, ja sigui un noble, un capitalista, un treballador o un capellà; tot són el mateix. El segon concepte és el de zeitgeist, que ve a dir que el pobles tenen un destí que han de complir de forma inevitable.

El mite fundacional del nacionalisme espanyol és que hi ha una continuïtat entre la monarquia visigòtica i l’actualitat a través de la monarquia i la religió cristiana. Creuen que Espanya es funda quan es crea la monarquia visigòtica al segle V, “una idea una mica difícil d’explicar, doncs la monarquia visigòtica tenia la seva capital a Toulouse, actualment França, part de la península i Balears formaven part de l’Imperi Bizantí, i Galícia era un regne a part”, apunta Molinas.

“Jo del que són fan és del nacionalisme basc”, ens diu, “el va crear un senyor que es deia Sabino de Arana un Diumenge de Rams, per això cau en aquest dia l’Alberri Eguna. És un nacionalisme bàsicament racista, i per això, en els primers batzokis del PNB només es deixava entrar la gent que tenia quatre cognoms bascos”. Per Arana la raça basca provenia d’un fill de Noé.

“Segons Arana cada fill de Noé havia creat una raça i un d’ells va anar fins a Bilbao per crear la raça basca, el que passa és que va tenir la mala sort de que per aquelles dates un senyor que es deia Darwin explicava que les coses no anaven ben bé així; però aleshores va sortir al seu rescat el pare Barandiarán, que fa fer una excavació arqueològica a la cova d’Urdiaga, on va trobar una tomba de l’any 10.000 abans de Crist i va dir, “el que he trobat aquí és igual que els bascos actuals, el que vol dir que hi ha una línia de continuïtat entre els bascos des l’època de cromanyons fins ara. I l’any 35 va publicar un llibre que es deia La Raça Basca, més que res perquè als anys 30 estava molt de moda això de parlar de races a Europa”.

El problema rau en que es van fer unes proves de carboni 14 i es va veure que aquell mort no era paleolític, era de l’Edad de Bronze, va confondre una tomba de fa 10.000 anys amb una de fa 4.000. La conseqüència és que ara els nacionalistes bascos ja no defensen tant aquesta teoria, ara diuen que el romans mai van trepitjar Guipúscoa. “De Biscaia no poden dir el mateix perquè hi ha restes romanes a cascoporro, però Guipúscoa és una zona muntanyosa, i els romans el que volien era sembrar blat a zones planes”.

El nacionalisme català és el summun del romanticisme. I té dos mites, el primer que la nació catalana és anterior a l’Estat Espanyol, i el segon que la seva ànima sempre ha estat democràtica, mentre que Espanya sempre ha estat autoritària i sempre ho serà.

Quins són els mites del nacionalisme català?? El proper dijous n’explicarem alguns aquí.

Deixa un comentari