Fake News

Fa uns dies els diaris anunciaven cofois que Facebook instal·lava a Barcelona un centre destinat a detectar les notícies falses, el que ben mirat no deixa de ser un cas paradigmàtic de fake news, doncs el que aterrarà a la Torre Glòries és una empresa austríaca, Competence Call Center, que té una cartera de clients prou bona –Nespresso n’és un d’ells- com per iniciar una política d’expansió que l’ha portat a obrir nous centres de treball a ciutats com Esmirna, Istambul, Bucarest, Bratislava i, ara, Barcelona.

El segon engany és que la funció del call center que s’obrirà aquí no és detectar notícies falses, sinó filtrar continguts reportats com a abusius pels usuaris de la xarxa social, que no és ben bé el mateix. Als community manager candidats a atendre els clients se’ls ha preguntat si serien capaços de contemplar imatges explícites d’actes violents, com maltractaments, tortures, matances a guerres, violacions, abusos sexuals, pederàstia, autolesions o suïcidis en directe. Algunes de les imatges que s’espera que rebin els treballadors són tan tèrboles i trasbalsadores, que una de les posicions a cobrir és la d’un psicòleg per ajudar als empleats a superar el trauma, gestionar l’stress i resoldre el conflicte que els pugui originar la seva visió.

A canvi els treballadors “gaudiran” de torns rotatius setmanals de matí –de 7:00 a 15:00 hores-, tarda –de 13:00 a 23:00- i nit –de 23:00 a 7:00-, treball al menys el dissabte o el diumenge de cada setmana –l’altre festiu és intersetmanal i en un dia triat per l’empresa-. El treball els dies de Nadal, Cap d’Any i resta de festius s’anirà repartint. El sou són 24.000 euros anuals, i en ells estan inclosos els plusos de nocturnitat i els festius. Uns honoraris escadussers i unes condicions poc acceptables pels països de centre d’Europa, que expliquen les noves destinacions de la companyia austríaca.

La fake news de Facebook també amaga allò és avui Barcelona. Una ciutat que està perdent l’atractiu, que ha deixat d’oferir talent, i que ara viu de vendre mà d’obra qualificada a bon preu.

Jaume Moreno
Periodista
@emetentSi t’han renviat aquest correu i tens interès en rebre els Àtoms regularment, pots donar-te d’alta d’aquesta llista enviant-nos un correu a noticies@clubcortum.org 

Deixa un comentari