Valors

Moltes coses s’han dit, i es diran, desprès de conèixer, encara que sigui de manera superficial, la sentència de La Manada. De l’esparverament inicial es va passar a la indignació i a la ràbia… No sé si per aquest ordre, però aquestes sensacions i d’altres són compartides per multitud de dones i homes d’aquí i d’allà.

Una setmana desprès de la sentencia sentim dir que els jutges han de rebre formació  en perspectiva de gènere. Ens hem begut l’enteniment? De la sentència es poden deduir moltes coses, com el menyspreu a la dignitat de la dona i el que alguns dels membres de la judicatura entenen per intimidació, violació o vulneració del dret de a la llibertat sexual, però d’aquí a concloure que no estaria de més que els jutges rebin formació per evitar actituds masclistes i discriminatòries envers les dones es quasi plantejar-se perquè serveix la justícia i quin paper tenir aquells que la imparteixen.

Com es farà? S’enviarà als jutges a cursets per sensibilitzar-los sobre la perspectiva de gènere? Es farà amb una mena de “carnet de punts” per veure si evolucionen favorablement? Una mica extrany, oi?

El Codi Penal és el que és; pot necessitar modificacions, experts té aquesta matèria per decidir-ho, però els jutges no són estàtues que viuen aïllats en un castell. Habiten entre nosaltres, són essers socials, amb contradiccions, però en teoria estan preparats per aplicar Justícia. O, si més no, haurien d’estar preparats. Un jutge ha de tenir educació en valors i ha de saber que és això de la perspectiva de gènere, abans, durant i mentre exerceix la seva carrera. No me’ls imagino, ara, assistint a unes xerrades accelerades per distingir entre violació i agressió; intimidació o …; entre sí es sí i no és no. I si han de fer aquest curs, més val que es dediquin a un altra cosa. I ja no cal parlar del Ministre.

 

Mercè Beltràn
Periodista

One thought on “Valors

  1. Tens raó. Necessitem una altra solució i si no que li preguntin a la noia de Sant Pere de Ribes que un tribunal format per tres magistrades ha condemnat a l’agressor a sis anys per abús.

Deixa un comentari