Hoquei +: Esport d’alta complexitat tècnica amb esportistes amb discapacitat intel·lectual

Reflexió Inicial

Al voltant del món de les persones amb discapacitat intel·lectual, sovint ens trobem en un fals debat: el de la segregació “versus” inclusió i/o integració. Per a nosaltres el camí és clar: respectar el dret de les persones a la igualtat d’oportunitats respectant el dret a la diferència. Per tant, intentar oferir a totes les persones els suports necessaris per superar les barreres per a l’aprenentatge i la participació, dissenyant estratègies personalitzades, individualitzades, per compensar les limitacions, potenciar les capacitats i augmentar cotes d’integració i inclusió social. És un aspecte que ha d’estar en l’assumpció de l’exercici de drets i deures de ciutadania. Un dels àmbits facilitadors d’aquests principis són l’oci i el temps lliure, i per tant l’esport, i, amb el valor afegit de la normalització i la inclusió, l’esport federat.

En diem hockey +, pel plus que els aporta el hockey als nostres jugadors/ es i, sobretot, pel plus que aporten les persones amb discapacitat al món de l’hockey.

Orígens

Tot va començar quan dos entitats molt conegudes a Catalunya (l’escola Jeroni de Moragas, que ja porta 75 anys treballant amb alumnes amb necessitats educatives especials i la secció d’hockey herba del Futbol Club Barcelona que porta més de 100 anys sent més que un club de futbol), al setembre de 2006 vam decidir unir esforços i recursos i, amb la complicitat de l’Ajuntament de Barcelona (Districte de Les Corts) vam crear un equip d’hoquei herba format per esportistes amb discapacitat intel·lectual de l’escola Moragas.

Aviat, i veient el progrés i la motivació dels i les esportistes, vam veure la necessitat de buscar, de crear més equips per poder tenir rivals amb els quals competir. Iniciem una sèrie de visites a entitats del nostre sector per donar-los a conèixer l’experiència. En tenir el suport del FC Barcelona, ​​va ser fàcil. De seguida vam crear un altre equip en una altra escola d’educació especial i el 30 de novembre de l’2006 vam realitzar el primer partit en una pista de sala d’una escola ordinària veïna. Una experiència espectacular! El bon ambient, l’actitud de jugadors / es, famílies, l’entorn municipal i sobretot la complicitat de la Federació Catalana, el FC Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, ​​va tenir com a conseqüència natural l’establiment d’unes sinergies compartides per intentar donar-li dimensió al Projecte . Així doncs vam iniciar gestions per connectar entitats i clubs i amb la complicitat de la Federació Catalana, els convidarem  a crear equips de Hoquei +. La resposta va ser tant gratificant que,……..la dimensió actual del Projecte és:

Actualment, a Catalunya tenim 23 equips federats de set Clubs de la Federació Catalana d’Hoquei Herba implicats en el Projecte: (FC Barcelona, ​​FC Júnior, Egara HC, At de Terrassa, RC de Polo, Iluro HC, CD Terrassa i Catalònia Hoquei Club i a 15 entitats totes elles membres de DINCAT / FEAPS. Això vol dir uns 400 jugadors / es.

Però, l’èxit del projecte i la tenacitat d’alguns entrenadors, ha comportat una il·lusió per estendre l’experiència a altres comunitats autònomes i d’altres federacions.

Fins a la data, s’han realitzat jornades inicials a València (Federació), (Pozuelo d’Alarcón), Bilbao (Jolaseta i Guetxo)), Cadis (San Fernando) i Granada (Sierra Nevada). Tots ells han començat, fan entrenaments periòdics amb més o menys intensitat i, tot i que no s’han realitzat partits de competició, El Jolaseta de Bilbao ja ha celebrat tres edicions d’hockey+ en el marc del Memorial Gabriel Arias.

A més el Club de Campo de Madrid ha format dos equips que entrenen habitualment i participen el els diferents tornejos que organitzem des de Catalunya.

A Catalunya hem realitzat molts partits entre nosaltres, hem participat els 4 anys en el Dia de l’Hoquei Català, hem organitzat entre tots 8 tornejos d’hoquei sala a Les Corts (FC Barcelona), tres participacions en els tornejos del campionat de sala de primera divisió amb sengles partits “d’exhibició, etc., I Torneig SHH de Terrassa, 3 copes Barcelona FC Barcelona, ​​participació en el dia de l’Hoquei solidari Egara HC, 3 Tornejos de Mataró (Iluro HC), I Torneig de Castelldefels HC, 6 edicions del Torneig de la Immaculada RC de Polo, 5 del CF Júnior, 3 tornejos Hoquei 4all organitzat pel CH Egara, 5 tornejos de Sants Montjuïc, i II tornejos H + RC de Polo, … ..

Des des de l’any 2013, se celebra una “petita lliga” entre 3 equips del FC Barcelona i un de l’RC de Polo organitzat pel primer i l’Ajuntament de Barcelona

A més hem estat convidats a fer partits d’exhibició en campionats de la EHL i en els actes commemoratius  dels 25 anys dels JJOO.

La culminació del projecte Inclusiu neix la temporada 16-17. Amb el suport del BBVA s’inicia la primera lliga Hockey+ sota el paraigües de la Federació Catalana!!

Aquest fet representa la normalització del Projecte!! Aconseguim ser una categoria més dins l’àmbit federatiu. Una Federació uniesportiva federada a la UFEC, ens acull com a una realitat esportiva competitiva en el marc del esport català!

¡……………..

Totes aquestes sinergies, entusiasme i motivació per part de tota la comunitat relacionada amb el projecte, ens ha portat a la

Participació Internacional

L’any 2010 un viatge a Holanda de l’equip del FC Júnior al torneig G-Hoquei (hoquei herba adaptat) que es va celebrar a Amsterdam.

A l’agost de 2011 … .. Alemanya: campionat d’Europa de specialhockey herba a Möchengladbach (Walter Mayer Gedächtnisturnier); emmarcat en el Eurohockey Championships 2011.

A l’octubre de 2012, …….. a Roma: dos equips del Barça i Polo, van participar en un Torneig a Roma!

A l’agost de 2013 vam participar amb una selecció catalana en un torneig Internacional organitzat per la Federació Europea d’Hockey a Bèlgica (Boom i Anvers).

Al maig del 2014 una selecció de jugadors dels clubs i les entitats del moviment  Hoquei + Catalunya), defensant la samarreta de la selecció catalana, vam participar en el torneig internacional a Holanda (la Haya) paral·lel al campionat del món d’Hoquei 2014. Va ser un torneig espectacular, l’organització va estructurar el torneig en tres categories (a, B, i C) i ……….

Vam ser els campions de la categoria B !!!!

Imagineu-vos la satisfacció que va suposar per a tota l’expedició !!

A l’agost de 2015 vam participar en el campionat d’Europa de Parahockey, organitzat per la Federació Europea.

En aquesta ocasió, i per primera vegada,  ho vam fer com a selecció estatal amb jugadors provinents de Catalunya i Madrid … ..i vam guanyar el campionat en la categoria “Development” !!

Al juny de 2016 participació en un torneig a Essen (Alemanya) revalidant el títol de la categoria “development”.

Aquest Estiu, (agost 2017) hem participat en el Europeu de Amsterdam amb dues seleccions nacionals amb jugadors catalans, madrilenys i valencians. A més, l’esponsorització del Consorci de la Zona Franca, va col·laborar en abaratir costos.

Un equip va quedar campió de la categoria “Challanger” i l’altre tercer en la “Championschip!!

Una experiència brutal!!!

Certament aquests viatges internacionals, han estat una experiències inoblidables plenes de bon hockey, relacions interpersonals internacionals i, sobretot, de “constatació de capacitats !!!

El mes de octubre14, vaig ser convidat per la Fundació Laureus, a participar i compartir la nostra experiència en una trobada internacional- Summit 2104-, a …. ¡Malàisia!

Va ser una experiència extraordinària. Us imagineu 150 persones de 34 països dels 5 continents, compartint durant cinc dies experiències i vivències amb el denominador comú de dinamitzar activitats esportives com a pretext per intentar oferir a nens i nenes i joves de tot el món en situació d’exclusió social, la possibilitat de exercir drets fonamentals  de ciutadania? Va ser una vivència excepcional! Vaig tenir la possibilitat de conèixer gent, amb actituds i compromisos, tan autèntics, que ajuden a sintonitzar i reconciliar-se amb valors que sempre hem intentat defensar des de la Federació Catalana! Em vaig sentir afortunat d’actuar d’ambaixador de la nostre esport i poder compartir el nostre projecte amb gent d’arreu del món.

Els representants del Projecte hem estat convidats a varies reunions organitzades del la Federació Europea, per tal de compartir el projecte, unificar criteris i intentar estandarditzar exercicis i normes tècniques. El resultat mes significatiu ha estat:

  • La calendarització de competicions europees
  • Creació d’unitats didàctiques i tècniques
  • Elaboració del primer reglament adaptat: La publicació final de les  “Rules of Para-hockey for Athletes with an Intellectual Disability” (ID)

És una gran satisfacció constatar com el nostre el Hockey+ es va consolidant -en diferents categories i nivells- que possibiliten i garanteixen la pràctica del nostre estimat esport a persones amb discapacitat intel·lectual!

Les aportacions dels Clubs i de les entitats son variades i múltiples; tenim varies modalitats amb diferents intensitats de suport i ajut, però totes elles ajuden a garantir drets a les persones amb DI!

Aquestes actituds i complicitats de les institucions, clubs i entitats,  són les que, ajuden a consolidar una realitat tan inclusiva i normalitzadora, que, al respectar els drets de totes les persones, ajuden a construir un món més respectuós amb la diversitat.

També volem compartir que hem organitzat 5 Simposis a les instal·lacions del FC Barcelona, ​​presidits pel president de la Federació Catalana, Sr. Narcís Carrió, amb l’objectiu de compartir criteris i fer una anàlisi del “on som” i “què volem arribar a ser “. Organització interna, unificació de criteris, projectes de futur, necessitats i aliances, … etc

Totes aquesta activitat, que no seria possible sense la complicitat, l’esforç la il·lusió i el compromís de molta, molta gent, ens va suposar l’atorgament del Premi Nacional de l’esport l’any 2014. que atorga anualment el “Consejo Superior de Deportes”!

Estem ja en una fase que entenem de consolidació, i la motivació tant dels esportistes, com dels entrenadors i de les institucions implicades, i el suport rebut per part de la Federació Catalana d’Hoquei i dels clubs i de l’administració local, ens auguren un futur esperançador. S’han creat unes sinergies que garanteixen la continuïtat del Projecte. Ja portem 10 anys de recorregut! i, veient la il·lusió dels nous jugadors / es i les habilitats que alguns han demostrat, (que han aconseguit gràcies a una profunda motivació), estem segurs que és un Projecte ja consolidat.

Així mateix hem fet diversos contactes amb ACELL (Federació Catalana d’Esports per a persones amb discapacitat intel·lectual) i Special Olympics Catalunya i Espanya. Per a nosaltres ells, són un referent de l’esport per a persones amb discapacitat intel·lectual al nostre país. Són un referent per ser pioners, impulsors i executors de bones pràctiques esportives adaptades. Creiem que ells han de liderar la nova etapa, la nova oferta esportiva per a persones amb discapacitat intel·lectual: potenciar fer esport entre iguals en l’entorn natural, en l’entorn normalitzat: els clubs esportius ordinaris federats en les federacions uniesportives. Creiem que aquest és el camí per fer un pas a favor de la normalització, de la inclusió.

El que volem destacar de la nostra experiència és el fet integrador i inclusiu de la proposta, Els/les esportistes amb discapacitat intel·lectual fan un esport en un club federat; practiquen esport en l’entorn natural, comparteixen vida federativa i social, de club, en definitiva, poden exercir el dret a la igualtat d’oportunitats, sent respectats en la seva diferència; en la seva especificitat. D’aquesta manera sí compensem les barreres per a la participació! És emocionant veure’ls compartir en els diferents clubs d’hockey, els camps, els vestidors, el bar, el restaurant, … etc.

Creiem que col·laborem a construir un món més respectuós amb la diversitat, que millorarà, sens dubte, la qualitat de vida d’uns i altres.


Jordi Lobo


Escola Moragas i  Coordinador Hockey + FC Barcelona

Deixa un comentari