Barcelona ciutat oberta i ben viva

La finestra que Joan Miró va oferir al món donant a la ciutat, entre d’altres obres, el mosaic que dóna la benvinguda a Barcelona a la gent de arriba des del mar al Pla de l’Ós està més oberta que mai. De forma involuntària el maleït atemptat de la Rambla, amb la  imatge de la furgoneta abandonada al seu bell mig, ha fet aquesta obra famosa arreu del món.

Barcelona ha viscut un terratrèmol, un ensurt, una tragèdia. Però la ciutat i, el més important, els seus habitants i els seus usuaris han sabut reaccionar amb unitat, valentia i amb ganes de seguir endavant.

Més enllà d’alguna disputa política de baixa estofa, han sorgit diverses i respectables veus, a  favor i en contra, de la necessitat de posar pilons als carrers de més pas per tal d’intentar dificultar la possibilitat d’atemptats amb vehicles contra els vianants.

Els que hem tingut fills sempre hem vigilat per posar-los fora de perill, allunyar-los dels balcons, posar impediments per tal que arribin als endolls, posar baranes als llits… La seguretat ens envolta des de que naixem i també ha de estar present a les nostres places i carrers. De la mateixa manera creiem que la seguretat no ha d’estar renyida amb la vida ciutadana, que garantir-la no ha de significar posar lletges estructures de ciment armat, que es poden fer pilons amb  mobiliaris urbans amables -jardineres, bancs per compartir, taules per jugar a escacs…-

Res serà com abans, però no necessàriament ha de ser pitjor. La ciutat ha de renovar el seu compromís amb ciutadans i visitants. Barcelona ha de seguir sent oberta, més oberta si cal,  però també més segura i el pilons al carrer en són elements necessaris. I convençuts d’aqueta necessitat per què no aprofitem la situació per fer un salt endavant? Repensem i actualitzem el mobiliari urbà que fomenti la vida en comú.

Barcelona és plena d’artistes i dissenyadors que de ben segur donarien, com va fer Miró als anys 70,  alguna de les seves obres per ocupar espai als carrers amb el doble ús:  el gaudi cultural i estètic i  per altre fer d’elements de seguretat camuflats. Probablement aquesta iniciativa també es podria fer extensiva a creadors d’altres països i estem convençuts que mecenes no en faltarien. Omplir Barcelona d’escultures i alhora millorar la seguretat és una mala idea? Els responsables polítics tenen la paraula, només cal posar-s’hi.

Enric Llorens

@enricllorens

Deixa un comentari