Dones àrabs que ens mostren el camí cap a la igualtat

IMG_5228La Fundació Ibn Battuta celebra que any el 8 de març amb un homenatge a les dones que pretén recordar l’important paper que ha tingut la dona marroquina en la integració cultural i social a tot el món. Aquesta vegada ho ha fet amb la presentació d’un llibre de la fotògrafa marroquina Catherine Bendayan, una dona nascuda a Casablanca i educada entre Aix-en-Provence i París.

La seva obra es titula Lliure, insubmises i audaces i recull les vivències de 17 dones àrabs, que han arribat al cap damunt de la cúpula professional, cultural, social i política a França. Un camí llarg, on han hagut de superar la doble barrera de ser dones i de ser àrabs.

Bendayan explica que el llibre neix de la necessitat de veure la cara de l’altre per poder sortir de la nostra bombolla i veure el món en la seva complexitat. I ens recorda dues coses: que la lluita de les dones per l’igualtat necessita de la complicitat dels homes. I que la lluita per a la igualtat de les dones és la lluita per defensar els drets humans.

Les protagonistes del seu llibre expliquen una mateixa història, la de les dones que parteixen d’una tradició, que tenen el paper de preservar aquesta tradició, i que són capaces de barrejar-la amb la modernitat per assolir llocs rellevants als seus països d’adopció.

Totes elles viuen i han desenvolupat la seva carrera a França, però d’alguna manera ens mostren el camí que han de seguir les dones àrabs a Espanya per aconseguir que la seva presència a llocs rellevants en qualsevol camps, de les arts fins a les ciències, sigui un fet normal.

Per demostrar que estem en el camí també, Zainab Afailal, nascuda a Tetuán i que actualment estudia un doctorat d’enginyeria a la Universitat de Saragossa i una de les més destacades cantants de música andalusí, i Fasi Ramdi, nascuda a Casablanca i que viu actualment a Terrassa, cantant polifacètica capaç de barrejar amb la música fusió i el sufisme.

Deixa un comentari