La Fundació Ibn Battuta celebra que any el 8 de març amb un homenatge a les dones que pretén recordar l’important paper que ha tingut la dona marroquina en la integració cultural i social a tot el món. Aquesta vegada ho ha fet amb la presentació d’un llibre de la fotògrafa marroquina Catherine Bendayan, una dona nascuda a Casablanca i educada entre Aix-en-Provence i París.
La seva obra es titula Lliure, insubmises i audaces i recull les vivències de 17 dones àrabs, que han arribat al cap damunt de la cúpula professional, cultural, social i política a França. Un camí llarg, on han hagut de superar la doble barrera de ser dones i de ser àrabs.
Bendayan explica que el llibre neix de la necessitat de veure la cara de l’altre per poder sortir de la nostra bombolla i veure el món en la seva complexitat. I ens recorda dues coses: que la lluita de les dones per l’igualtat necessita de la complicitat dels homes. I que la lluita per a la igualtat de les dones és la lluita per defensar els drets humans.
Totes elles viuen i han desenvolupat la seva carrera a França, però d’alguna manera ens mostren el camí que han de seguir les dones àrabs a Espanya per aconseguir que la seva presència a llocs rellevants en qualsevol camps, de les arts fins a les ciències, sigui un fet normal.
Per demostrar que estem en el camí també, Zainab Afailal, nascuda a Tetuán i que actualment estudia un doctorat d’enginyeria a la Universitat de Saragossa i una de les més destacades cantants de música andalusí, i Fasi Ramdi, nascuda a Casablanca i que viu actualment a Terrassa, cantant polifacètica capaç de barrejar amb la música fusió i el sufisme.