El fons fotogràfic del Diari de Barcelona

081dibaFundat  al 1792, el Diario de Barcelona és considerat el degà de la premsa europea. Des de 1814, de la mà de la família Brusi el diari es converteix en referent de la burgesia catalana. Finalment, l’any 1985 l’Ajuntament de Barcelona va comprar la capçalera en un moment de crisi, fins que al 1994 va deixar de publicar-se.

En aquest procés, el valuós arxiu del Diari va passar a l’Arxiu Municipal de Barcelona. El fons fotogràfic, format per unes 300.000 imatges classificades en carpetes temàticament per iniciativa del que fou catedràtic d’Història medieval el  professor Manuel Riu, es conserva actualment a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, on ha estat objecte d’un minuciós procés de reclassificació, inventari i conservació preventiva. La Comissió nacional d’avaluació i accés va aprovar l’eliminació de les fotografies d’agència posteriors a 1940, còpies d’escassa qualitat fotogràfica amb problemes de conservació, mentre els treballs s’han centrat en les còpies originals de fotògrafs que treballaren pel Diari com Juan Antonio SBrusi1-650x360áenz Guerrero, que va ser fotògraf fixe de plantilla del Diari, i el fons del qual es conserva a l’Arxiu Nacional de Catalunya, els Brangulí, els Pérez de Rozas, Joan Guerrero i molts d’altres, amb imatges de gran valor documental especialment en els anys de la transició. El fons conté també l’arxiu de l’antic diari “El Día Gráfico”, un dels títols pioners i emblemàtics de la premsa gràfica al nostre país.

Altres fons fotogràfics de diaris es conserven en arxius públics, com el de Solidaridad Nacional i La  Prensa del movimiento a l’Arxiu Nacional de Catalunya,  que de fet estaven a l’edifici del Carrer Villarroel cantonada Consell de Cent on l’arxiu va iniciar la seva activitat i que actualment ocupen dependències de la Biblioteca de Catalunya.

logoEl fons fotogràfic del Diari de Girona es conserva al Centre de Recerca i Difusio de la imatge de l’Ajuntament de Girona, i comprèn 160.000 fotografies entre 1945 i 2004. Els arxius fotogràfics d’altres diaris han passat a noves capçaleres com el fons del Noticiero Universal, que es conserva a l’arxiu de El Periódico de Catalunya.

Tot un patrimoni documental a preservar, que té com a referent altres experiències a nivell internacional: és el cas de l’arxiu del diari equatorià “El Telégrafo” que es conserva a la Universidad de las artes de Guayaquil, o del diari uruguaià “El popular” de Montevideo, convertit en un símbol de la resistència del país, amagat dins un pàrquing durant la dictadura militar, i preservat finalment  al Centro Municipal de Fotografia  de Montevideo, i que ha estat el tema d’un documental de gran difusió arreu del món.

Jordi Serchs

 

Jordi Serchs Serra

Cap de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona

 

Deixa un comentari